Bröllopskvilten 2

Bröllopskvilten 2

Min mellandotter gifte sig i februari 2007, och som bröllopsgåva sydde jag en kvilt åt henne och hennes blivande man. Här kan du följa arbetet med kvilten steg för steg.

  Vi hade pratat kviltmönster en längre tid. Det hade varit aktuellt med stjärnor av olika slag och en del andra typer av mönster. Ska det vara traditionellt eller modernt? Vilken färg ska vara dominant? Ja, ni som håller på med lapptäcket vet ju hur svårt det kan vara att bestämma sig ibland.

På Träffpunkt Quiltköping, september 2006 visade jag dem ett dubbelsängstäcke som Gun-Britt Axelsson har sytt efter min design. De blev båda förtjusta i det så vi bestämde så småningom att det skulle bli ett täcke i LogCabin (Blockhus)rutan. Beslutet om vilken totaldesign det skulle bli får du se så småningom.

 Vi plockade bland mina tyger för att hitta tillräckligt många bruna och beiga tyger och fast jag har många i butiken så fick jag gå till mina kollegor i Lidköping för att få det komplett. Tack Helen och Eva!

Vi valde ut 10 bruna tyger, 10 beige och ett rött tyg som skulle ingå i kvilten som sedan blev godkänt. De ville gärna ha en ”resttygskviltseffekt” även om vi endast använde 21 tyger. Detta innebär att varje ”log” eller stock i blocket är olika tyg. För att ytterligare förstärka restkviltskänslan så bestämde vi att jag skulle+ sy två olika block med samma tyger fast på olika platser i blocket.

 Jag började med att tvätta och stryka tygerna.

  Eftersom jag behövde så många block ,100 stycken, så hade jag valt att sy efter en metod som Trudie Hughes lärde mig på en kurs 1998 när jag var ganska nyinflyttad till Branford Connecticut, USA. Det är min favoritmetod sedan dess när jag har många logcabin-block att sy.

 Jag har gärna kurs i denna metod!

 Jag skar till remsor av alla tyger i den längd de skulle ha och la dem på varandra, varje sida av blocket för sig.

Sedan skar jag remsor genom alla lagren

Nu är jag redo att börja sy!


Mittrutans remsa sydde jag ihop med den första remsan av de ljusa tygerna och skar ner dem till rätt mått. Man kan också sy ihop dem i sina skurna små bitar.


Sedan sydde jag på bitarna en efter en, men i kedjesömsteknik så att alla bit 2 sys på alla block, sedan bit 3 osv. Vitsen med Trudi´s metod är att bitarna är i rätt mått redan från början.

Jag började sy detta täcke i början av januari och bröllopet skulle vara i februari så det var bråttom, bråttom.
Min man fixade allt härhemma och jag sydde till långt in på natten. Jag hann (eller tänkte inte på det) inte ens ta några bilder under denna period….


…men när jag började lägga ut blocken för att se vilken design jag skulle göra kom jag på att lite bilder skulle vara bra.

Här följer lite detaljbilder på kviltningen

 

      

Detaljer


Så här blev det färdiga täcket. Designen är min egen, alltså hur blocken är ihopsatta.
Min vana trogen så sydde jag kanten i sista stund, alltså på morgon efter bröllopet då brudparet och en del gäster skulle komma på brunch och paketöppning!!!
Men det blev faktiskt färdigt vilket inte brudparet hade trott. Det kändes kul att överraska dem med det eftersom de redan i stort sett visste hur täcket skulle se ut.

Brudparet

Det började snöa på eftermiddagen så brudparet fick sitt vinterbröllop.
Foto: Håkan Hellbergh

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr