Galleri
Här finns bilder på en del av mina lapptäcken men också bilder på kviltar som kursdeltagare och kunder har gjort. Det måste inte bara vara quiltar heller utan allt som du har sytt i lappteknik eller i lapptäckestyger är trevligt att se. Om du har något bra kort på en quilt du har gjort skicka då gärna det till mig så försöker jag lägga in det under en period på denna sida. Beskriv gärna hur du har sytt, namn på blocket/kvilten, var du har hittat inspirationen (uppge alltid källan om det inte är din egen design) m.m.
Maria Wennerdahl i Lidköping har sytt den fina kvilt efter att ha gått kursen String-a-Long hos mig Marie (digitalt). Jag har kviltat den åt henne på min Innova.
Denna vackra kvilt har Anne Hartmann, Lidköping sytt till sin dotter Moa. Anne har använt en Layer Cake (Spa från Moda) och kviltat och sytt ihop rutorna med en Quilt-as-you-go-metod.
Gunilla Johansson i Kode har sytt detta fina täcke. Hon skriver:
”Mitt täcke är nu klart. Alla tyger är inköpta på Textilia. Tack Håkan för god service och hjälp med tygval”
Susanne Eknander har sytt denna underbara version av kvilten jag kallade Varm och Kallt (kurs jag hade för flera år sedan för den kviltgrupp hon är med i).
Kursen är inspirerad av boken Stratavarious Quilts
Bland alla vackra tyger hos Textilia hittade jag detta tyg som underlag till min tavla som jag kallar för Dalaklockorna. Sydd av Inger Eriksson Från Grästorp.
Gunilla Wänerskär har sytt denna väska efter ett mönster från Quiltbiten, vi säljer det men vi har inte fått ut det på hemsidan än. Fråga efter Fjärilsväskan om du vill beställa.
Pavos första försök på lappteknik och kviltning. Han fick en packe Candy (2 1/2″ kvadrater) som han delade i fyra mindre kvadrater och sydde ihop Super Mario kvilten. Fantastiskt fin tycker jag!
Duk Stjärnsund sydd av Gunilla Kling.
Tygerna är från en charmpack, Little Black Dress II från Moda. Mönstret är design Marie Hellbergh.
Gun Cassidy har sytt detta fina täcke i Quilt-as-you-go-teknik.
Detalj av baksidan.
Inger Eriksson har sytt dessa fina tavlor.
Många stjärnor blev det, Lise-Lotte Andersson har sytt och kviltat.
Ulla Erikssons underbara resttygstäcke av batiktyger. Det finns ett mönster ”Mitt Blåa Drömtäcke”!
Ett rosa fint täcke som jag tyvärr har tappat bort vems som har sytt. Jag ber om ursäkt och om du ser detta kan du väl höra av dig så jag får rätta till det.
Anneluus Zuger har skickat mig bilder på detta färgsprakande täcke som hon kallar Out of Africa
Detalj av täcket.
Hon handlade en del av tygerna hos Quiltbutik Textilia och skickade dessa bilder. Thanks Anne!
Ulla Fallström har sytt detta täcke med inspiration från ett av mönstren i Tygklubb Bas
Ulla Eriksson är mycket produktiv och har designat och sytt detta täcke. Det finns mönster att köpa:). Det heter Lollipop
Ebbas Täcke sytt av Ulla Linderoth. Det är nästan lika fint som Ebba:)
Täcke sytt av Ingela Jallow Edman
Vilken stilig karl! Han köpte tyg till västarna av mig.
Torbjörn Hallström skriver:
”Bägge västarna blev jättefina – klara i början på april. Skarpnäcks skrädderi sydde för en överkomlig summa. Här är i bild på den rosa västen – tagen på min födelsedag 13/5 hemma hos min brorsdotter.
Lägg märke till att tyget också blev en matchande näsduk. I sinom tid kommer en bild på den himmelsblå – som jag gärna matchar med fin rosa kavaj och ljusblå byxor.
Den sandfärgade kostymen är från 1985 – fin ännu. Nu har jag genom viktminskning lyckats komma i alla fina gamla fina kostymer.”
Ulla-Greta Sundin har sytt detta underbara batiktäcke ”Orion Star” med hjälp av Thangles. Mönstret är från Thangles men hon har utökat det till den storlek hon ville ha.
Anna Nilsson har sytt detta lilla fina Seminoltäcke av tygremsor från en Balipops och med hjälp av idéer i boken Seminole Quilts
Birgitta Karlqvist har sytt denna fina bonad med inspiration från ett skivomslag, en LP!
Gruppen heter Thin Lizzy och Lp heter Black Rose. Fantastisk fin bonad i storlek som ett LP-fodral.
Visst är den läcker! Ullas lilla väska sydd efter mönstret The Two-Hour Tulip Purse. Och handtaget är bedårande till.
Gunilla Bång sydde denna necessär efter mitt mönster Den Lilla Väskan och med hjälp av Marilyn Doheny’s niogradiga linjal . Visst är den läcker i svart-vitt?
Och vad sägs om denna i ett tyg!! Gunilla gillar att sy denna necessär och har sytt åtminstone 6 stycken….
Gunnel Narfgren: Det här är en två meter lång julduk i svart och guld. Inspiration från ett mönster jag köpte hos dig 2008, Eva´s adventlöpare. Jag är helnöjd.
Gunnel Narfgren har sytt denna fantastiska bargellon till ett av sina gästrum.
Gunnel skriver: Jag köpte tyg hos dig till ett sängöverkast i grått och orange för det tänkta gästrummet. Mönstret tog jag från ”Farver og abstrakte former” av Charlotte Ydre, en bok jag tycker mycket om.
Till den andra sängen valde jag att utgå från det grå och sätta på en orange kant
Gunnel skriver: Ett älskat barnbarn, ska sluta i förskolan för att börja förskoleklass. Hennes fröken följer med första terminen som stöd. Min dotter och jag diskuterade en lämplig present. Efter mer än 40 år i skolan vet jag att skrymmande saker inte är så bra, var ska de förvaras? En lapptekniksduk, en 6-udds stjärna kanske, en guldstjärna naturligtvis. Fram med tyg, min syster hade guldet och jag hade en del osydda batiktyger. Vi är jättenöjda, en personlig, inte alltför dyr present som inte tar stor plats i en låda då den inte används. På baksidan har jag broderat ”En guldstjärna till Elisabeth från Wilma”
Ingrid Kialt har sytt denn bonad efter mitt mönster Lappade Hjärtan
Ingrid skriver: Till den med hjärtan köpte jag bara mönster, till ”varmt och kallt” blev det både mönster och tyger. Vi var till dig våren -09, Gunilla, Berit och jag.
Detta täcke är sytt av Anna från Polen. Ett härligt täcke!
Anna skriver: Här är Anna i Polen. Jag köpte tyg i din butik för en tid sedan. På bilden kan du se resultat.Mönster är mycket enkelt men min dotter Jadwiga ville ha just sådan.Det är bröllopspresent för henne och hennes Michal.De gifte sig den 12 september och var glada över presenten.
Ingrid Kialt har sytt denna julgransmatta eller duk efter ett mönster med Thangles
En härlig kudde i Watercolor-tekniken. sydd av Ingrid Kialt
Förra årets Textiliakvilt var denna som jag kallade Februarikvilten. Ulla Wahl från Mora har sytt detta vackra täcke.
Eva Karlsson, Floby, sydde denna Triad Interlock när hon var hos mig på kurs. Jättefint!
Boken Triad Interlock är skriven av Marilyn Doheny.
Eva Karlsson, Floby, sydde detta barn täcke efter en ide i tidningen Fat Quarter Nr 1-08 där det var ett nalletäcke. Verkligen trevligt
Ulla Eriksson, Skara sydde detta linne efter att hon hade fått detta tyg (hon fick köpa en större bit förståss) bland Batikklubbstygerna en månad. Hon har designat det själv. Visst är det fint?
Ingrid Alenbratt sydde detta täcke inför ett dop. Inspiration har hon fått från en Jotexkatalog för många år sen.
Läckert.
Ingela Lydh har sytt den bild av en fyr. Det är hennes först försök på bildkviltar. Lyckat eller hur?!
Ingela gillar marina motiv vilket syns på dess trevliga kuddar.
Man kan även se det marina temat i Ingelas täcken i Trip around the World mönstret.
Visst är det härligt detta täcke som Ingela Lydh också har sytt.
När jag slutade som ordförande i quiltgruppen Shoreline Quilters i Branford, Connecticut, USA och skulle flytta tillbaka hem till Sverige fick jag många block sydda av medlemmarna. En hel del av dem är namnade och en del har små hälsningar till mig. Under sommaren 2008 fick jag äntligen möjlighet att sy ihop dessa block till ett täcke. Jag sydde till några block med rött, orange och gult dels för att jag behövde ha fler block och dels för att få i de färger vi har i sovrummet i stugan i Dalarna. Det var många goda minnen som trängdes i huvudet när jag höll på med täcket!
Jag valde Hobbs Tuscany Silk vadd för jag ville prova den och kviltade i diagonalen på vindsnurreblocken och växlade mellan linjer eller blommor i de andra blocken. Jag blev väldigt förtjust i silkesvadden. Den var lätt att hantera, lätt att kvilta och hela täcket blev inte så tungt som om man använder t.ex. bomull.
Detta täcke sydde Gunilla efter instruktioner i Batikklubben. Hon förstorade mönstret och jobbade med att få den vågiga bården att passa. Ser jättera ut. Närbild på ett hörn finns på Batikklubbsalster.
Gunilla Bång
Ännu mer från en batikklubbsomgång.
Gunilla Bång
Livets träd från batikklubben.
Gunilla och Marie tillsammans med framsidan av Linnékvilten
När det var Linnes år ville Gunilla Plesner och jag, Marie, sy något med anknytning till det. Gunilla hade sett en kvilt som var sydd helt av små kvadrater/pixlar så vi undersökte saken och kom fram till att det finns ett CD/program speciellt för detta. Det heter Quilted Photo Xpress (jag tar hem på beställning) och det är väldigt rolig att använda.
Färdig kvilt
Efter att ha valt tyger och skurit till dem tillsammans, delade vi upp bilden och sydde var sin del. Vi träffades igen och sydde ihop det hela (och det passade ganska bra ihop. Vi använde QuiltFuse som underlag, det underlättade). Gunilla sydde på bårderna och jag kviltade det hela med osynlig mörk och osynlig ljus tråd.
Linné är till salu!
Detalj av Linnés huvud.
Marie Hellbergh
Denna kvilt sydda jag till mitt barnbarn när hon föddes. Ett krypa/ligga på golvet täcke. Jag använde Crazy Quilt mallarna 7 tum och 3,5 tum från Eliza’s Backporch och tygserierna Leapin’ Lizards och Nature’s Delight till täcket.
Gunnel Narfgren har sytt detta underbara täcke till sin man av batiktyger, dels från Batikklubbs-tyger dels från andra batiktyger hon hade i sina lådor.
Här har Gunnel använt de röda tyger hon fick i december månads utskick i Batikklubben.
Inger Eriksson från Grästorp har sytt detta täcke efter mönstret av Catharina coh Bengt Svenningsson. Det fanns i tidningen Fat Quarter nr 4/2008. Inger har använt de lite grövre japanska tygerna.
Birgitta Larsson har sytt denna härliga hästtavla i batiktyger. Mönstret är 4Ever Friends från BigFork Bay. Det kan köpas hos Textilia
Kerstin Johansson på Tjörn gick på kursen Varmt och Kallt på min 10-års fest. Hon sydde ihop blocken till en gardinkappa. Tjusigt!
Av några av de tyger hon fick i ”fiskdammen” på festen, sydde Kerstin ett gosedjur.
Här har Kerstin sytt små dukar och grytlappar av de härliga tygerna från RJR (Farmer’s Market) med frukter och grönsaker.
Anette Schon har sytt denna färgglada babykvilt.
Ulla Eriksson i Skara har sytt denna necessär efter mitt mönster Den Lilla Väskan. Hon skriver: Jag sydde min necessär i helgen, och blev jättenöjd med resultatet. Det var inga problem att följa mönstret på egen hand och jag tyckte sättet att sy i dragkedjan var jättesmart (jag har annars lite motstånd mot att sy i dragkedjor, har fått för mig att det är besvärligt).
Gunnel Narfgren har sytt några saker efter mönster som hon har fått i Batikklubben.
Här är tre dukar som Gunnel Narfgren också har sytt från Batikklubben. Visst är de jättefina!
Detta täcke har Annicka Höög-Nelson sytt för hand till sin syster. Hon skriver:
I skymning och gryning är havet lila
Blommorna breder ut sig i den beige sanden
växtlighetens asymmetri blir balans
för den som kan se den så
Under skapelsen sover du till vila och vederkvickelse
Evigheten är nu och älskad är du
syster, mor, partner, kamrat och farmor
Täcket heter Christina
Annicka skriver om sig själv:
Jag är en antiindustriell person som vurmar för hantverk. Skapelseidéerna vet inga gränser,med överskott på fantasi och tålamod som överträffar ormens.Jag gillar inte rullknivar, ”självläkande” plastplattor el. dyl.Sax, nål, tråd och en skräddarring är mina verktyg och en massa annat tyg förstås, som jag hamstrar.Jag hittar tyger i containers, tvättar och tar tillvara. Pappmallar gör jag av kartonger så mina specerier står ständigt i mera beständiga pytsar. Nya tyger gillar jag att köpa av Marie, min nätkamrat.
Maria Grahm, Skövde har sytt dessa två kviltar
Maria Grahm tycker om att arbeta med scraps, resttyger, och bygger på ett underbart sätt ihop bitarna till täcken, dukar, väggkviltar m.m.
Maria Grahm, Top-piecingmönstret Crazy Quilt
Marie Hellbergh, Convergence II, Inspirerad och instruerad av Ricky Tims i hans bok Convergence
Elliots Djungel
Sydd av Eva Jonsson
Eva skriver: Täcket är present till barnbarnet Elliot. Mönstret och tygerna är valda av honom och hans föräldrar hos Marie. Mönstret är ananas (pineapple) som kan bli tråkigt att sy och svårt att få snyggt. Efter Maries instruktioner per telefon och vid besök i butiken, övertygades jag om den fantastiska tekniken top-piecing.
Med hjälp av mallar blev det roligt att välja lappen till mitten ur djungeltyget. Djurens placering på tyget gjorde att jag valde att klippa och placera dem symmetriskt, men med olika form och storlek. Ett annat tyg med andra figurer kan bli spännande att klippa och placera asymmetriskt. Ihopsättningen av lapparna tog inte lång tid. Eftersom jag valde att kvilta för hand och varje lapp blev detta moment tidskrävande. Dessutom fick Elliot en gardin som hans mamma hittade tyg till i Maries butik. Gissa om det blev fint hemma hos Elliot?!
Katedralsfönster
Sydda av Eva Jonsson och hennes mamma
Eva skriver: Tekniken att sy detta mönster var jätteroligt och mycket enkelt. Det är lätt att bli imponerad när man ser slutresultatet. Glad i hågen och entusiastiskt började jag sy ett lapptäcke till en dubbelsäng, men insåg att tekniken inte passar sig för så stora stycken. Bottentyg + mönsterlapp blir 5 lager tyg! Det blir tungt, omöjligt att lyfta. I stället blev det en liten kudde och en nåldyna.
På en kurs i lokalgruppen Törnrosorna sydde Lena Meijer denna väggbonad. Kursen heter LeMoyne Star på enkelt sätt. Marie Hellbergh var kursledare.
Doris Pettersson, Bräcke
Doris Pettersson. Inspirerad av Ricky Tims bok Convergence Quilts sydde Doris dessa 4 kviltar och mer därtill. Helt underbara tycker jag.
Marie Hellbergh
Dessa tre bilder har alla foton som grund. Fotot är överfört till tyg med hjälp av ett särskilt tyg, Miracle sheets och/eller Electric Quilt Co. Fabric Sheets, och min bläckstråleskrivare. Den vita blomman, lupinerna och rutan i mitten på landslaget är foton. Inspiration till detta fick jag i boken Blending Photos with Fabrics.
Löpare från en ide i boken Down in the Valley
Sydd av Gro Lilja
Jane Wall Uleander, Orsa har sytt denna underbara duk efter en kurs jag hade i Mora med Kaleidoskopstjärnor. Jane använde EQ5 för designen och Top-peicingmönstret Pinapple för att sy ananasmönstret.
Duk av tygprover 10 x 10 cm. Alla färgade tyger från serien Shadow Play.
Sydd av Lotta Lilja
Helens Täcke, fram och baksida
Sytt av Carina Kellgren
Log cabin hjärtat, kommer från mönstret ”Star of my Harts pattern” och tygerna kommer från Textilia.
Marie Hellbergh
Många av oss tycker att det där med färger är svårt så jag och Eva-Stina Göransson, Skara, bestämde oss för att sätta ihop en praktisk färgkurs. Som arbetsmaterial designade jag denna lilla väggkvilt.
Irländsk Kedja, fram och baksida
Sydd och designad av Anneli Ingo, Frankrike (Sverige)
Anneli har till stor del använt 10 x 10 cm stora tygprover till de färgade bitarna och de vita bitarna är restbitar från olika projekt. Tygerna som var tänkta till baksidan räckte inte riktigt till och då satte hon ihop ratade bitar från framsidan till en ram runt hela baksidan. Kvilten är en gåva till en kollega som slutar på Annelis jobb. Lyckliga kollega!
Marie Hellbergh
Detta är fram och baksidan av samma kvilt!
Nästa bok som inspirerade mig var Reversible Quilts. Jag hade flera elever som gärna ville lära sig Quilt – as – you go- metoder så jag tog symaskin, tyger och böcker med mig på semestern och hade hur roligt som helst!
Marie Hellbergh
Eva i Katrineholm hade beskrivit en annan Quilt – as – you – go – metod så den provade jag samtidigt som jag sydde vändbara tabletter. Det var också jätteroligt!
Marie Hellbergh
Till denna Tulpanrabatt blev jag inspirerad av Ricky Tims idéer.
Marie Hellbergh
När jag fick hem dessa fantastiska stormönstrade tyger kom jag på att det skulle vara fint i Bargellotekniken.
Miniatyrer sydda av Linnea Andersson, Lidköping
Linnea har sytt dessa små kviltar helt för hand! Kvilten i centrum är 22 x 22 cm.
Making Devilz Clawz Like Mine och Country Christmas
Sydda av Anna-Malin Billö, Lidköping
Efter en idé i boken Cut-Loose Quilts av Jan Mullen resp. ett mönster i tidningen Quilt It for Christmas hösten 2001.
I solnedgången 60 x 90 cm
Marie Hellbergh
Kvilten är sydd åt goda vänner. Jag använde mest handfärgade tyger och sydde huvudsakligen på maskin. Bladen ligger utanpå enl. ”Petal Play” (Joan Shay) -metoden.
Carolina Lily sydd av Marie Hellbergh
Jag sydde denna kvilt åt min svärmor. Blocken (20 cm) tog för evigt att sy på grund av applikationerna, men mest för att det var så mycket ”insättningssömmar”. Det kändes trögt tills jag en dag jag fick en tidning i min hand som beskrev en ny snabbmetod som kallas Y-sömnad. Efter det avslutade jag kvilten i rask takt.
Sigurds familj
Marie och Håkan Hellbergh
När min far fyllde 75 år gjorde vi detta ”familjeträd” åt honom. Bilderna är inscannade av Håkan. Jag förde över dem till tyg och sydde ihop kvilten. Det är mestadels handmålade tyger.
Sleep Tight och Vindsnurran
Marie Hellbergh
Kvilten är sydd av mestadels handmålade tyger. Vindsnurran är till stor del sydd av rester från den större kvilten.
Marias Kvilt
Maria Grahm, Skövde
Maria använde sig av tygproverna (4 x 6 cm) som hon köpt av mig, till bakgrunden på denna kvilt. Mycket kreativt!
Marie Hellbergh
Saw Tooth Square. Sydd efter mönster med samma namn. Lättsydd!
Design: Mary Hayes, Thangles™