Äntligen har jag fått komma till symaskinen och sy lite:).
Jag blev faktiskt inspirerad av att kunder beställde några Top-Piecing mönster, Crazy Log Cabin, som jag inte hade arbetat med på länge. Bilden visar Emmas målade version. Jag tänkte mig den lite mer ”scrappy”. Som ofta har jag svårt att bestämma vilken av alla alternativ jag har i huvudet men till slut fick det bli blå nyanser på mina restbitar.
Har du inte sytt Top-Piecing förut så läs vidare så förhoppningsvis ser du hur lätt det är.
En Pdf med en allmän mer ingående instruktion hittar du här.
Skillnaden på Top-Piecing och vanlig Paper piecing är att man har tyget på samma sida som linjerna och att linjerna inte är sylinjer utan styrlinjer för pressarfotens högerkant och klipplinjer för tygerna. Man har mer kontroll och man slipper vända på pappret hela tiden för att se att man har tillräckligt med tyg och det är lättare att placera tygerna.
Pappret är numrerat och man syr i nummerordning, alltså lägger på bit för nr 1 först och syr på biten för nr 2 sedan osv. Sy med korta stygn, ca 0,8 -1,0 och gärna med en något grövre symaskinsnål än vad du brukar ha.
Jag plockade i min resttygslåda!
Börja med att titta på mönsterpappren och klipp ut blocken. Crazy Log Cabin har två lite olika block för att det ska bli mer variation.
Klipp med ”råge” så det finns lite vitt utanför de yttersta linjerna och så du ser de streckade hörn-hjälplinjerna.
Första biten ska täcka ytan för nummer 1 men den ska klippas så att man ser de blå linjerna på alla sidor. Om jag ska sy många block brukar jag klippa till en mall för detta i t.ex. Freezer paper.
Jag följer de blå linjerna med min pressarfots högra kant när jag syr och jag har ställt nålen i läge för 1/4″ sömsmån. Detta är viktigt!
Det är lite olika mönster om man använder remsor eller tillklippta bitar men det är ganska ofta remsor. Det står på mönstret vilken bredd den minst ska ha men det kan ibland vara en fördel att välja något bredare remsa. I mitt fall så använde jag alla möjliga bredder bara de var bredare än 1,5″.
Jag lägger remsan/biten räta mot räta mot bit nr.1 och så att kanten på remsan följer den ritade blå linjen, inte nödvändigtvis tyget.
Det gör inget om tyget inte är helt rak så länge det finns tyg nog för sömsmån.
Jag börjar sömmen några stygn utanför linjen som markerar början på den bit jag ska sy och följer med pressarfotens högerkant den blå linjen till några stygn över slutet på min bit. Fästning behövs inte.
Jag använder antingen Glue Bast It lim eller Sewlines limpenna istället för nålar. Jag duttar på lite lim på ett par ställen på biten jag jobbar med (här nr.2) och pressar med strykjärn eller fingerpressar sömmen så tyget fastnar på pappret.
Om det behövs viker jag tyget utmed nästa linje över en sax och klipper sedan rent så jag ser den blå linjen igen. Jag klipper bort tyg överallt där det täcker den blå linjen mot nästa nummer. Jag måste se linjen!!
Jag fortsätter sy, limma/pressa och klippa i nummerordning tills jag har täckt alla ytor.
De yttersta remsorna klipper jag inte rent utan väntar tills all ytterbitar är färdigsydda och då skär jag rent som följer:
I varje hörn finns det hjälplinjer och dessa måste synas. Klipp bort lite tyg om de inte syns. (ursäkta bildens dåliga skärpa)
Lägg en linjal utmed en sida med hjälp av dessa linjer och skär, men börja vid hörnet på blocket och sluta vid nästa blockhörn. Skär inte hela vägen ut!!! Då tappar du hjälplinjerna för nästa sida.
Man har gjort ett ”hål” i pappret när man har skurit rent alla sidor.
Ett snyggt och perfekt block kommer ur hålet:)
Sedan är det bara att sy ihop blocken som vanligt efter den layouten man har tänkt sid (eller man kan ändra sig under sömnadens gång). Pappret tas inte bort förrän blocken är helt hopsydda och med bårder på. Knyckla ihop pappret lite så är det ännu lättare att riva bort.
P.s.
Det finns massor av olika Top-Piecing mönster!
D.s.