Not your Grandmother’s Stars bok

Jag vet inte hur många av er som provade att sy Baby blocks eller Tumbling blocks med hjälp av remsteknik en gång för länge sedan? Det måste ha varit runt år 2000 som det kom och var populärt.

Jag håller på att rensa lite i vårt lager och hittade då boken som handlar om att sy sexuddiga stjärnor på detta sätt.

Jag hade glömt bort den boken och jag vet att jag en gång ville prova tekniken på dessa stjärnor så jag tänkte att nu var en bra tid att göra det. Jag har lite idétorka när det gäller mina konstkviltar.

Så här blev min duk som kallas Seven Sisters. Boken innehåller instruktioner för hur man syr 60 gradiga romber i remsteknik utan att behöva sy några s.k. Y-sömmar dvs inga krångliga hörn och insättningsbitar.

Efter kviltningen och renskärningen skulle ju kantremsan på och då tänkte jag att det kanske inte är allmänt bekant hur man syr de 120 gradiga hörn som blir på en hexagon tex.

Så här kommer en beskrivning på hur man bäst syr på kantremsan på något med 120 gradiga hörn. Sist i inlägget finns det en pdf som du kan skriva ut om du vill.

Så här ser det ut när det är färdigt!

Remsbredd: 5,5 cm (2 1/4”) Siffror inom parentes är i tum (inch). Kan använda andra bredder men anpassa sömsmånen efter det. Längden på remsan beror på projektet.
Sömsmån om inget annat anges är en knapp 0,75 cm (1/4”)
Skarva ev. remsorna med diagonala skarvar och pressa remsan dubbel med rätsidan ut.

1) Markera med en nål en knapp 0,75 cm (1/4”) in från nästa sida vid det första hörnet.

2) Lägg remsan med den öppna kanten utmed den första sidan. Börja sy 3-10 cm från hörnet (beroende på storleken på projektet) och sy till markeringen. Se till att det är ca 20 cm av remsan i början som inte är sydd. Fäst sömmen i slutet.
Ta ur arbetet ur symaskinen.

3) Vik tillbaka remsan så den ligger parallellt med nästa sida.
Vikningen ska var i 60°. Oftast finns det en söm där men en 60° linjal fungerar också.

4) Vik tillbaka remsan så den ligger kant i kant med nästa sida och så att remsan är vikt precis i hörnet.

5) Sy några backstygn ut till ytterkanten och sy sedan till markeringen vid nästa hörn. Fäst och arbeta som vid det första hörnet.

6) Fortsätt sy på detta sätt tills alla hörn är sydda men avsluta sista sömmen 3-10 cm från sista hörnet (beroende på storlek på projektet).
7) Sy ihop remsändarna med en diagonal söm. Lägg tillbaka remsan utmed ytterkanten och sy den sista sömmen färdig.

8) Klipp av yttersta spetsen på sömsmånerna vid hörnen (bara lite).

9) Fingerpressa kantremsan utåt och då ska hörnet se ut så här.

10) Vänd arbetet till baksidan och vik den ena sidan så den täcker över sömmen. Limma eller nåla den på plats. (Om den ska sys fast för hand kan man endast se till att området runt hörnen är på plats och sy det andra allt eftersom.)

11) Vik sedan över den andra sidans remsa och se till att hörnet blir i 60°.

Avigsidan

Rätsidan

12) Limma eller nåla om det ska sys på maskin. Om du limmar med ett vattenbaserat lim typ Glue Baste It så kan du sedan sy i ”diket” från framsidan och då blir det en synlig stickning på baksidan. Ska sys med matchande tråd förstås! Jag sydde med svart tråd så det skulle vara lättare att se på bild.

Klart

Du kan hämta PDF:en här

Hoppas du får glädje av instruktionen!

1 svar på ”Not your Grandmother’s Stars bok”

  1. Låter så spännande men kanske svårt. Tänker lära mej just detta. Nu jobbar jag med maskinbroderier. Så roligt. Jag vill gärna lära mej o då passar det ju bra. Tack! Jag har jobbat med att göra porslinsdockor från grunden. Keramik som jag gjuter i formar. Reborndockor av vinyl, Tildadockor, Det är ett tungt jobb med tunga formar osv.

    Hej Eva
    Det är tänkt att denna teknik ska vara lättare att sy en vid traditionell sömnad av stjärnor men det finns ju många nivåer i lapptekniken. Det är ju detta som gör just lappteknik så spännande eftersom man kan sy något enkelt som är vackert eller ngt avancerat som är vackert.
    Maskin broderi är inte enkelt i alla fall om man vill skapa mönster själv🤔.
    Jag har aldrig provat att göra porslinsdockor men det viktigaste är väl att vi håller på med något som vi gillat?

    Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr