Quiltning eller Lappteknik?

Det är många som frågar mig vad quilta, quilting, kviltning, quiltning (kärt barn har många namn), ja t.o.m. kilting är för något.

I mina ögon så ska vi egentligen skilja på lappteknik-patchwork och kviltning -quilting men idag använder vi begreppet quiltning eller att quilta (och alla olika stavningar) för alltihop.

Lappteknik eller lapptäcksteknik är begreppet för när vi syr ihop olika tyglappar till en ovansida, överdel. Det kan vara kvadrater i olika storlekar eller stjärnor, blommor, rektanglar runda former, ja alla möjliga mönster där man syr ihop tygbitar med varandra.


Detta täcke har också applikationer på ovansidan och det ingår också i lapptekniken fast då syr man på tygbitar ovanpå en annan tygbit.

När en ovansida har sytts klar läggs den ihop med en baksida och med någon form av vadd emellan. Vadd kan vara olika tjock och av olika material t.ex. bomull, polyester, rayon, ull, silke, bambu, soja.

Denna ”sandwich” sys -kviltas sedan ihop för att hålla för användning och tvätt. Kviltstygnen kan sys för hand eller på symaskin. Man kan sy raksöm eller fantastiska mönster på frihand. Detta är egentligen kviltning, quilting, quiltning. Förr kallades det ockå täckstickning eller matelassé.

Olika frihandskviltningsmönster

 

2 svar på ”Quiltning eller Lappteknik?”

  1. Hej, om du har kurser på nätet för frihandskviltning på maskin är jag väldigt intresserad. Jag har en Janome broderimaskin Memory Craft 9900. Jag syr mycket i lapptäcksteknik och är även ledare i i detta i Lerums Hemslöjdsförening (2 mil från Göteborg). Men vill komma vidare med frihandskviltning.

    Svara
    • Tack för din fråga. Jag har inte bestämt några fler kurser på Internet än de jag har just nu (String-a-long kvilt) som också kommer att vara på Quiltköpings Digitala Mässa 24-28 mars (tid för kursen är inte bokad exakt ännu). Om dessa fungerar bra kan jag tänka mig att fortsätta med olika kurser digitalt och ska då ha i åtanke Frihandskviltning som ett ämne. Bra förslag:)

      Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr