Hur jag designar och syr en kvilt! Del 2

Hur jag designar och syr en kvilt! Del 2

Nu har jag tvättat och strukit mina tyger, i alla fall de som jag vill börja med.

Jag brukar sy ett eller ett par provblock när jag börjar en ny design eftersom jag inte vet på förhand hur det fungerar att sy dem. Det kan vara färgerna som inte blir som jag tänker eller sömnadstekniken som inte fungerar. Det kan också vara hur jag pressar sömsmåner m.m. m.m.

Så jag startade med en stjärna.  

Det finns ingen exakthet i själva stjärnan men blockets storlek är viktigt så att det passar ihop med 4-rutan som är tänkta ha emellan stjärnorna.Jag började med att skära till den uträknade storleken av blocket (bottentyget). Jag valde ju att ha flera olika bakgrundstyger så jag fick skära till 4 kvadrater i rätt storlek. Dessa delade jag två gånger i diagonalen så jag fick trianglar. Jag använde en triangel från varje tyg till ett block.

Hur räknade jag ut storleken på min kvadrat då? Du som har gått kurs för mig vet att jag brukar ”tjata” om hur man räknar och tänker när man ska sy med trianglar med 90 gradigt hörn. Många gånger kallas de kvartskvadrat-trianglar eller halvkvadrat-trianglar. De ser exakt lika ut men det är de inte och det har att göra med var man vill ha trådraken och hur man räknar sömsmånen.

Kvartskvadrat-trianglar

I detta fall så använder jag kvartskvadrat-trianglar och för att få rätt storlek på sådana så behöver jag lägga på 3,5 cm sömsmån på min färdiga storlek, alltså så stort som jag vill att blocket ska vara när jag har sytt in det i kvilten.

Det är ganska vanligt på Internet att se denna typ av adhoc-stjärnor men de är oftast sydda med hjälp av kvadrater. Jag valde att sy dem med hjälp av trianglar. Det blir ganska lika stjärnor men de är orienterade olika.

Jag sydde som sagt ett block men insåg ganska snart att jag behövde lägga på lite mer sömsmån så det inte var så jättekänsligt hur mina sömsmåner syddes. Även fast jag tyckte att jag sydde med ganska exakt sömsmån så blev resultatet lite litet. Så i fortsättningen la jag på ytterligare 0,5 cm i sömsmånen.

Så jag skar till nya bakgrundsbitar som är lite större och sydde en ny stjärna. Jag provade också att använda andra tyger/färger för att känna efter hur det kändes. Så här långt gillar jag det jag har sytt färgmässigt. Jag vill ha en ”scrap” (resttygs) -känsla men i rosa, lila, orange och lite turkos.

När jag håller på att sy och pressa dessa stjärnor så funderade jag på hur jag vill pressa sömsmånerna. Ska jag (som det blir ganska naturligt i denna teknik) pressa sömsmånerna åt ett håll eller ska jag pressa isär sömsmånerna? 

Vanligtvis vill jag helst pressa sömsmånerna åt ett håll och då åt olika håll där de möts. Det blir starkare och ska jag kvilta i diket så är det det enda som funkar. Om jag pressar isär sömsmånerna så får jag ett plattare resultat och inte så mycket tyg i vissa mötesställen. Det är lite mer jobb med att pressa isär och inte så hållbart men i vissa fall är det ändå bäst. 

Hur jag tänker kvilta täcket har också betydelse för hur jag pressar sömsmånerna. Ska jag kvilta tätt så är det lättare med isär-pressade sömsmåner och då håller allt ihop ändå. Ska jag som sagt sy i diket och kanske inte kvilta så mycket så är det bättre med sömsmåner som är pressade ihop åt ett håll.

Jag sydde fem stjärnor med olika pressningar och bestämde mig till slut för att pressa sömsmånerna åt ett håll. Det blir minst jobb och fungerar hyfsat bra.

Nu när jag har sytt några stjärnor och 4-rutor (består av 4 olika tyger i varje block) så börjar jag fundera på om det blir för mycket vita ytor!!. Jag gillar moderna kviltar med mycket yta runt och mellan motiven men blir det för mycket i detta fall????

Fortsättning följer……

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr