Hur jag designar och syr en kvilt! Del 4

Nu har jag sytt flera småstjärnor och nu tänker jag annorlunda igen. Detta är en del i processen för att få min design och kvilt som jag vill ha det:). Ibland går det som en dans på första försöket och ibland behöver jag prova, ändra och sy om.

Fem stora och fyra små!

Det är kanske dags att visa hur jag syr dessa stjärnor lite mer i detalj. Som sagt de stora och de små sys i princip på samma sätt men utgår från trianglar respektive kvadrater.
De kan naturligtvis sys i vilken storlek som helst men till denna kvilt bestämde jag mig för att blocken ska vara 10″ (26 cm i metersystemet, inte helt exakt översatt). Jag syr omväxlande mellan tum/inch och metersystemet och jag kan inte säga exakt varför det blev i tum denna gång. 

Det behövs 18 kvadrater á 11,5 x 11,5″ (30 cm) för trianglarna. De kan sys av ett bottentyg eller flera. Jag tror att jag har 6 olika men det kan vara fler för jag har tagit från rester. Om du använder ett tyg så går det åt 6 remsor á 11,5″ (30 cm) för dessa block.

Samma principer gäller för tum som för cm när det gäller dessa kvartskvadrat-trianglar. Jag lade till 1,5″ till mina 10″ (26 + 4 cm) och skar kvadraterna 11,5″ (30 cm).

Första snittet

Man kan också skära till trianglarna av remsor. De är då halva bredden på kvadraten, i detta fall 5,75″ (15 cm). Då lägger man 45 graders linjen(röd här) på linjalen utmed remsans långa sida och skär ett snitt enl. ovan, blått streck.

Andra snittet

För nästa snitt lägger man linjalen så raka linjer ligger på föregående snittet, här rött) och kanten på linjalen är i spetsen på blivande triangel. Skär enl. blått streck. Man kan fördel använda en tillräckligt stor kvadraltlinjal istället men principen är densamma.


Kvadraterna till de små stjärnorna skar jag 5,5″ (14,5 cm). Detta är exakt mått och fungerade bra men det är inte fel att lägga på lite extra på dem också och sedan skära rent efter blocket är hopsytt till 10,5″ (27,5 cm). Det behövs 68 kvadrater av dessa. Jag använder många olika tyger till dessa, mycket restbitar så det blir en härlig blandning. Används ett enda tyg så går det åt 10 remsor á 5,5″ (14,5 cm).

Till de stora stjärnorna har jag använt remsor som är minst 2,5″ (6,5 cm) breda och 8″ (20 cm) långa bitar av dessa.
Till de mindre stjärnorna använder jag resterna från de stora stjärnorna + lite fler remsor. De kan vara lite smalare och lite kortare. Jag använder också en del restbitar och då är måtten inte exakta på något sätt. De måste bara räcka till för det jag ska sy.

Fortsättning följer…..

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr